Go with the flow or let the flow go?

Go with the flow or let the flow go?

Is it better to Go with the flow or let the flow go?

Toen ik naar mijn foto’s keek van een oude vakantie bleef ik hangen bij die mooie schildpad. Wat zijn het toch mooie beesten. Zo peaceful, zo zen. Je wordt er al rustig van als je er naar kijkt. Woorden die bij mijn opkomen als ik daar naar kijk, zijn “Go with the flow”. Maar is dat wat we moeten doen?

Ik denk dat je er op verschillende manieren naar kan kijken. Je ‘Flow’, dus welke kant je op gaat, wordt beïnvloed door je denken. Je denken is beïnvloed door alles wat je meegemaakt hebt. Dus door je ervaringen is je denken behoorlijk gekleurd. In hoeverre ben je in staat dit te zien? Je gevoel en je emoties komen ook voort uit je ervaringen van het verleden. En vanuit hier handelen en reageren we meestal. Je maakt een afweging of iets goed voelt voor jou en gaat door in deze flow. Maar in hoeverre word je gestuurd door je oude patronen? En is dat dan je flow? In hoeverre durf je je dromen te volgen?

Wanneer je dit kunt zien en als toeschouwer naar jezelf leert te kijken, ga je patronen ontdekken. Je gaat dan verder dan wat je gevoel je laat voelen. Je gaat dan zonder de ruis van ervaringen uit het verleden, beperkingen, nieuwe keuzes maken die je echt in een andere flow kunnen brengen.

En dat is ook wat yoga als filosofie voor mij betekent. Steeds meer van die denkbeeldige ‘Ui’ afpellen om te komen bij wie ik werkelijk ben zonder al die negatieve ervaringen. Die mij in onmogelijkheden laten denken. Die mij naar beneden halen. Je herkent dit misschien wel, wanneer zo’n oud gevoel ineens weer de kop op doet.

Dus als je ‘Flow’ beperkt wordt door je negatieve ervaringen uit je verleden, lijkt het mijns inziens beter om de ‘Flow’ los te laten. Het brengt je steeds weer naar hetzelfde, het comfortabele. Wanneer je verantwoordelijkheid neemt en nadenkend kan zijn over wat goed voor is jou en wat niet. Wanneer je achter het stuur kruipt in plaats van achter in gaat zitten en je laat rijden. Meer iemand die ook als toeschouwer naar zichzelf leert kijken, die niet snel oordeelt en reflecterend is naar zichzelf. Dan ben je steeds beter in staat dichter bij jezelf te komen en misschien dan ook eens anders te reageren en te handelen.

En hoe moeilijk is dat? Gelukkig hebben we ons hele leven om deze spirituele reis te maken. Elk beetje bewustzijn is weer een stapje.

En terugkijkend naar of het beter is “To go with the flow or let the flow go” voel ik toch meer voor “To go with the flow” met de notitie erbij dat dit geen blind volgen is maar nadenkend en afstemmend bij jezelf met oog voor een ‘gekleurd gevoel’ die je kan misleiden. En volg je die flow dan  brengt het je misschien even buiten de oevers om nieuwe routes te ervaren; en als je die hebt gevonden slijten ze weer in. Een mooie reis!

 

 

Mariëlle Scholten